dilluns, 3 de març del 2008

Xabat


Per fí ha guanyat Xabat!! una de les meues marxes mores preferides, una marxa increible!

Aquesta setmana em estat tots pendent de l'enquesta perque s'ha lliurat una batalla entre Culibrí i Xabat espectacular, però que finalment s'ha decantat per la marxa de Saül amb 14 vots front als 13 de la marxa de J.Rafael. És una marxa especial per a mí ja que és de Saül, un bon amic, i pense que Xabat és una de les marxes que quan la sents no et deixa indiferent.

Com que encara no he pogut parlar amb Saül perque he estat fora i això vos fique un poc d'informació que he trovat.

La marxa mora Xabat ha sigut creada per el jove i magistral compositor ontinyenti Saül Gomez Soler per a Salvador Gramage Garcia.

En commemoració de la setena capitanía dels Benimerins i com una extensa catifa que s’allarga sobre els grans palaus àrabs dels Benimerins, naix Xabat, peça que acompanya al Càpita Moro del 2003.....

Aquesta marxa comença amb una forta introducció, amb marcats aromes i harmonies arabs, que ens fa arribar a una dansa amb ritmes trencats que intenta reflectir la sensualitat dels balls musulmans. Tot seguit entra el tema principal de la marxa: un argument líric acompanyat de la dolçaina que ens condueix a l’explosió del primer fort, que recull i amplifica el motiu principal de la marxa i que s’acompanya amb una variació del ball aparegut abans.

Seguidament, la musica intenta reflectir la solemnitat i la misticitat arabs a traves d’una melodia obstinada a la cual van afegint-se elements.

Arriben doncs, a la reexposicio del motiu introductori, per ara amb un caràcter mes enèrgic, que ens enllaca amb el tema líric presentat com a fort final, tot simbolitzant la grandesa de les hosts benimerines.

Xabat no es una simple marxa mora, Xabat prova de trencar les desgastades estructures i harmonies tradicionals; es un obra que aspira a anar un poc mes lluny del que estem acostumats. Podem trobar tot tipus de recursos musicals de a nova època que vivim: polirritmies, sonoritats plenes, harmonies coloristes influenciades pel jazz, desenvolupaments motivics...es per això que aquest tipus de musica es sovint criticada, pero com diu el mestre Joseph V. Egea “Serà el temps, perque així la historia ho possibilita, el que done la raó a la senzilla innovació”

Quedem tots convidats a escoltar Xabat.


Informació de Diario Festero

P.D.: Com ja vaig dir la setmana de Templaris d'Albaida... també eixirem amb el Gamell tocant Xabat el dia de l'entrà de Banyeres de Mariola, estigau atents als Pirates!!

3 comentaris:

Rosella ha dit...

xeic, m'ha agradat molt la marxa mora que ha guanyat!!!
ieps, que ja s'acosten les falles...

Ade ha dit...

ximooo! ja tenim el nostre blog!!!
www.mamelleslokes.blogspot.com
jajaj era per informarte i aixo..que pots pasar-hi cuan vuiguesss!
una forta abraçada!

Revert68 ha dit...

Es la primera vegada que entre al teu blog i pense que està molt be. Està be que algú s'interesse per fer alguna cosa per la nostra festa. Si me deixes alguna suggerència, Tabal i Saragüells o Picadilly Circus podien ser bons exemples. Que vaja be